skip to Main Content

Pentas wint tender 50 appartementen Schagen

De bewoners van de West-Friese gemeente Schagen hebben “De Groene Traverse” geselecteerd als winnende visie voor een vrij te komen plot in het centrum van Schagen. Het team bestaande uit Pentas Vastgoedontwikkeling, De Geus Bouw en DP6 architectuurstudio heeft de verdichtingsvraag van de gemeente beantwoord met een doordacht, natuurinclusief plan waarin het welbevinden van huidige en nieuwe bewoners centraal staat.

Zicht vanaf de Beethovenlaan

Herontwikkeling belangrijke locatie in stedelijk weefsel Schagen

In 2022 verhuist basisschool De Ark van de Jozef Israëlsstraat naar de nieuwbouw aan de Vincent van Goghlaan, daarna zal deze centrumlocatie herontwikkeld worden. De gemeente wenste een kwalitatief hoogwaardig en gemengd woonprogramma op deze belangrijke locatie in het stedelijk weefsel. Een plan met veel aandacht voor duurzaamheid, watercompensatie en klimaatadaptatie.

Stedelijk groen zorgt voor klimaatadaptatie, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving

Het winnende team zag het als kans om de verdichtingsvraag van de gemeente te combineren met een uitgekiend landschapsplan. Door te vergroenen en het stedelijk groen meer toegankelijk en beleefbaar te maken, wordt het integraal onderdeel van Schagen. Daarmee wordt aandacht gegeven aan de natuur, biodiversiteit, klimaatadaptie en een gezonde leefomgeving. Tevens zorgt het voor meer levendigheid, ontmoetingsmogelijkheden en bewustwording van de openbare ruimte.

De ontwikkeling van De Groene Traverse wordt een integrale knoop in het bestaande groen- en waternetwerk van Schagen. Zo ontwikkelt zich een structuur van kwalitatief hoogwaardige natuur en een (streekeigen) biodiversiteit dat van buiten de stad doorloopt tot aan de voordeur.

 

Vogelvluchtoverzicht

Vloeiend vormgegeven plan stimuleert ontmoeting en sociale cohesie

Twee woonblokken van elk drie verdiepingen op een half verdiepte parkeergarage omvat De Groene Traverse. Het plan, dat wordt gerealiseerd op een plot van circa 0,6 hectare, kent een programma van ca. 4.000 m2 BVO met een gevarieerd aanbod van 50 koopappartementen, verdeeld over 10 startersappartementen, 32 appartementen in het middensegment en 8 dure appartementen.

Door de compacte vorm en het parkeren onder de gebouwen creëert De Groene Traverse ruimte voor de omgeving. Op een strategische plek tussen de blokken ligt een stadsparkje. Hierdoor ontstaat, naast een goede zichtlijn, ook een mooie groene wandelroute van en naar het centrum. Een jeu de boules veld, speelplaats en zitplekken stimuleren ontmoetingen en sociale cohesie.

De ruime, uit de gevel stekende balkons zijn vloeiend vormgegeven en sluiten aan bij het natuurlijke lijnenspel van het park. De terrassen van de appartementen op de begane grond liggen verhoogd in het landschap en zijn omzoomd met beplanting en hagen. Aan de Beethovenlaan liggen de buitenruimtes van de appartementen deels aan het water. Rondom het hele plot ligt een dwaalpad.

Zicht vanaf de Jozef Israëlsstraat

Bewoners Schagen kozen met grote meerderheid voor De Groene Traverse

Gemeente Schagen organiseerde een tender waarbij vijf marktpartijen gevraagd werd een planvisie te maken. De twee beste plannen werden voorgelegd aan de bewoners van Schagen, die met 78% van de stemmen kozen voor De Groene Traverse.

Wethouder Jelle Beemsterboer: “Ook het college was zeer enthousiast over dit plan. Wij vinden het belangrijk dat de voorgestelde gebouwen goed passen in de omgeving. De “golvende” vormgeving is bijzonder. Daarnaast vinden wij het van belang dat het plan de voorkeur heeft van de inwoners van Schagen. Wij zijn zeer tevreden met de uitslag en zeker ook met de participatie van dit project.”

Pentas Vastgoedontwikkeling is een risicodragende projectontwikkelaar met 25 jaar ervaring. Pentas investeert, participeert en ontwikkelt in risicodragende vastgoedontwikkelingen. Met een breed netwerk in de vastgoedsector weet Pentas, in overleg met verschillende betrokken partijen, kwalitatief hoogwaardige vastgoedprojecten te realiseren. Hierbij worden partijen tot elkaar gebracht, bruggen gebouwd en vruchtbare samenwerkingen gecreëerd.

De Geus Bouw is een gevestigde aannemer met ruim 100 jaar ervaring op het gebied van woningbouw, maar ook scholen, kantoren, sportcentra en andere utiliteitsgebouwen hebben zij veelvuldig uitgevoerd.

DP6 architectuurstudio uit Delft werkt sinds 1999 met een 25-koppig team aan zeer uiteenlopende projecten. Van gemeentehuis tot middelbare school en van woonblok tot filmhuis, maken zij hoogwaardige architectuur waarin de gebruiker plezierig kan werken, leren, wonen, uitgaan of verblijven.

 

Wilt u meer weten over dit project of informatie over het inschrijven voor een woning, neem dan contact op met:
De Geus Bouw: +31 (0)226 – 31 62 44 of info@geusbouw.nl.

Back To Top